HISTORY

TAMÁS SIPŐCZ

Winemaker

Quiar Birtok winery was founded by Tamás Sipőcz in 2015 fulfilling his dream.
Our aim is to handcraft top quality, organic wines to make our terroir known internationally.

Hiszünk abban, hogy csúcsminőségű borokat kizárólag organikus szemlélettel, a helyi tradíciókat figyelembe véve,
ugyanakkor a legújabb tudományos eredményeket felhasználva lehet készíteni.

TERROIR

Balatonfőkajár, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék része,már a rómaiak idején komoly szőlőkultúrával rendelkezett.
A szelíd lankákon különleges kvarcfillit kőzeten nevelkedett szőlőtőkék egyedi, fűszeres ízvilágot adnak a borainknak.

SHOP

wine varieties

WELSHRIESLING

Welshriesling, the main variety around the Lake Balaton is our belief. It can produce light wines for social occasions and also very serious terroir wines thanks to its neutral character. We can show you both styles at our cellar. Our aim is to show the terroir characteristics in our wines, so besides the organic approach, in the cellar we do not use additives and we only ferment spontaneously with native yeasts. We do not use wooden barrels for white wines to be able to feel the fruit and the terroir in our wines.

KÉKFRANKOS

The terroir of Balatonfőkajár for the cultivation of this variety is exceptionnal, the grape is capable of producing high quality here and different wine styles, while at the same time it is able to perfectly convey the characteristics of the terroir. The winery's rosé, the fruity, amphora-aged terroir red, and our barrel-aged redwine is also made from blaufrankish. Our wines from this grape are reminiscent of fresh, fruity, cherry and delicately spicy notes. In addition to sound acids, it is characterized by moderately intense tannins.

Winetasting

Tast our wines at the place where they are born, in the 400 years old cellar of the Catholic Church of Veszprém.

Tast our wines at the place where they are born, in the 400 years old cellar of the Catholic Church of Veszprém.

Kérd meg borászunkat, hogy vigyen ki a szőlőbe és avasson be a bio szőlőművelés apró mozzanataiba, majd a pincében egy minimum öt tételes kóstolási sor mellett beavatást nyerhetsz a borkészítés folyamatába, megismerkedhetsz a különböző fajtáink és dűlőink sajátosságaival, az érlelésre használt eszközök (hordó, amfóra, saválló tartály) előnyös tulajdonságaival, hatásaival a borok ízvilágára.

A borok mellé kérd a helyi kistermelők által készített borkorcsolyatálunkat, amelynek fő összetevői a kiváló helyi felvágottak és kézműves sajtok.

SHOP

en_GB
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyBack to shopping

    Are you over 18?

    Kérlek erősítsd meg, hogy 18 év feletti vagy.

    Quiar Birtok Borászat
    Privacy Overview

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.